Maviyemiş çeşitlerinin farklı rakımlardaki adaptasyon denemeleri alanında uzman akademisyenler tarafından yapılmaktadır. Maviyemişlerde kış soğuklarına karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla bölgedeki soğuklar dikkate alınarak daima bir üst seviye soğuğa dayanıklılık gösteren çeşitlere yer verilebilir. Dolayısıyla kış soğuklarının iyi takip edilmesi, ilkbahar geç donları ile sonbahar erken don tarihlerinin bilinmesi ve ilkbaharda kırağı olasılığının ortaya konulması gerekir. Maviyemiş tarımında başarı tüm şartların değerlendirildiği ve teknik elemanlarca hazırlanan proje ile başlar, uzman akademisyenlerin teknik desteği ile devam eder ve geniş alanlarda üretim yapmayı gerektirir. Talepleriniz doğrultusunda yetiştiricilik yapacağınız bölgenin tüm faktörleri incelenir ve size en doğru tür seçiminde danışmanlık hizmetimizi sunarız.
Türkiye’nin doğal florasında yabani formları olmayan maviyemiş tarımı ülkemiz için yeni olup ilk bitkileri 2000’li yıllarda bu alanda araştırmalar gerçekleştiren akademisyenler tarafından Türkiye’ye getirilmiş ve ‘maviyemiş’ olarak isimlendirilen bu bitkinin Karadeniz Bölgesi’nde yaygınlaşması sağlanmıştır.
- İn-vitro bitkicikler
- 30 cm boyundaki tüplü fidanlar
- Köklendirilmiş çelikler
- Saksılı bitkile
Maviyemişler çoğunlukla çelikle çoğaltılmaktadır. Çelik tipi olarak öncelikle sert odun, yarı odun ve yumuşak odun çelikleri kullanılmaktadır. Ayrıca aşı ile, tohumla, daldırma ile, kök sürgünleri ile, toprak altı gövdeler olan rizomlarla veya doku kültürü ile de çoğaltılabilmektedirler. Sert odun veya yarı odun çelikleri drenajı iyi olan ancak nem tutma kapasitesi yüksek materyal içine dikilerek köklendirilebilir. 1:1 oranında karıştırılmış turba toprağı ilevermikülit (veya kaba kum) çeliklerin köklendirilmesi amacıyla kullanılabilir. Hazırlanan karışım 1 hafta öncesinden köklendirmenin yapılacağı yastık, tava veya yataklara yerleştirilir.